Komst biedlogboek is nu officieel

Gisteren (woensdag) hebben woonminister Hugo de Jonge, de grootste makelaarsorganisaties en Vereniging Eigen Huis een akkoord getekend dat voorziet in de komst van een biedlogboek. Daarmee kunnen kopers, die naast een huis grijpen in een biedingsproces, zien of de verkoop eerlijk is verlopen. Ook komt er overkoepelend tuchtrecht en een meldpunt om makelaars die zich niet aan de regels houden aan te pakken.

De NVM, de brancheorganisatie waar Verheul bij is aangesloten, loopt voorop als het gaat om transparantie en zelfreflectie. Zo heeft de NVM al gedragsregels voor haar leden. Dat wordt nu breder getrokken waarbij er één lijn getrokken wordt: de bedoeling is dat per 1 juli de NVM en twee andere makelaarsverenigingen, de VBO en Vastgoedpro, alle aanpassingen hebben verwerkt in hun gedragscodes.

De drie makelaarsorganisaties tuigen ook een onafhankelijk meldpunt voor consumenten op. Tot het moment dat die in werking treedt blijft het meldpunt ‘Oneerlijke biedingspraktijken’ van de Vereniging Eigen Huis in stand.

De nieuwe maatregelen moeten misstanden in de makelaarswereld uitbannen. Een veelgehoorde klacht is nu nog dat makelaars na de sluiting van de bieding nog even een extra klant uitnodigen om een bod te doen. Ook het tegenovergestelde is gesignaleerd: dat makelaars juist biedingen links laten liggen, zonder de verkoper te informeren.

Opvallend is wel dat de het akkoord niet geldt voor makelaars die niet bij de drie makelaarsorganisaties aangesloten zijn. De NVM noemt dat ‘een gemiste kans’.