Tips van Verheul bij storm en noodweer

Is er storm op komst? In Nederland kan hevige regen, windstoten en hagel voor veel schade en ongelukken zorgen. Slecht weer kunnen we helaas niet voorkomen, maar gelukkig zijn er wel een aantal tips die stormschade helpen te voorkomen.

Voor de storm
Wordt de lucht dreigend donker, hoort u het ver weg al rommelen of heeft zelfs het KNMI een kleurcode afgegeven? Grote kans dat de storm uw kant op komt. Begin alvast met de volgende voorzorgsmaatregelen:

1. Zorg dat alle ramen en deuren goed afgesloten zijn.
2. Voorkom stormschade aan zonneschermen, markiezen en rolluiken. Zorg dat ze goed bevestigd en opgerold, ingeklapt of gesloten zijn.
3. Zorg dat alle ruiten nog heel zijn: een kapotte ruit zal eerder sneuvelen. Rondvliegende scherven kunnen bovendien schade en vooral verwondingen veroorzaken.
4. Controleer of er oude of ongezonde bomen in de buurt van uw gebouw staan. Verwijder rotte delen van bomen en snoei overhangende takken.
5. Controleer of uw hek of schutting nog stevig staat en vervang rotte onderdelen. Een schutting is een windvanger.
6. Zet losse spullen, materialen en tuinmeubilair binnen. Lukt dat niet, zet ze dan buiten op een beschutte plek. En maak alles goed vast, zodat ze niet kunnen wegwaaien.
7. Onderhoud uw houtwerk. Dan kan het beter tegen een (wind)stootje.
8. Zorg dat uw metselwerk niet verzwakt is. Controleer op scheuren en beoordeel of het voegwerk nog goed is.
9. Krijgt u een nieuw dak vanwege nieuwbouw of verbouwing? Laat dan altijd een sterkteberekening maken.

Blijf binnen als het stormt
Heeft u tijdens de storm door dat er iets kapot gaat of wegwaait? Wacht altijd tot de storm over is voordat u overgaat tot noodvoorzieningen of reparaties. Blijf zelf veilig binnen en ga niet tijdens de storm aan de slag buiten.

Tijdens de storm
Heeft u uw huis en tuin stormbestendig gemaakt? Dan is het zaak dat u en uw gezinsleden veilig blijven. Uiteraard kunt u het beste binnen blijven tijdens de storm? Moet u toch de deur uit of bent u juist onderweg naar huis. Denk dan aan het volgende:

1. Kijk goed uit voor rondvliegende voorwerpen, zoals afgebroken takken of dakpannen
2. Houd van een fiets, scooter of brommer het stuur goed vast en let goed op bij het passeren van grote gebouwen. Om de hoek kunnen er heftige windvlagen zijn.
3. Houd in de auto beide handen aan het stuur om windstoten op te vangen.
4. Let bij het in-en uitstappen van de auto op dat u de portier goed vasthoudt. Zo voorkomt u dat deze tegen andere geparkeerde auto’s aan waait.
5. Houd op de weg meer afstand en rijd langzamer.
6. Kijk goed uit bij het passeren van vrachtwagens.
7. Openbaar vervoer kan uitvallen. Houd daar rekening mee. Neem wat extra eten en drinken mee. Met een goed opgeladen telefoon en een extra powerbank blijft u bereikbaar.

Storm met onweer
Als de storm ook onweer met zich meebrengt, is het belangrijk dat u alle stekkers van apparaten uit het stopcontact haalt. Het is verstandig om geen water en vaste telefoonlijn te gebruiken. Blijf uit de buurt van het raam en metalen voorwerpen.

Na de storm
Wanneer de storm is gaan liggen, is het tijd om de (eventuele) schade te bekijken. Hopelijk valt het mee. Heeft het tijdens de storm veel geregend? Neem dan wel de volgende stappen om waterschade te voorkomen:
1. Controleer uw dak en ramen en laat schade zo snel mogelijk herstellen. Als noodoplossing kunt u afdekzeil gebruiken.
2. Zet losliggende dakpannen zo snel mogelijk weer vast en kijk bij platte daken of de naden nog onbeschadigd zijn.
3. Maak uw dak, de dakgoten en afvoeren gelijk vrij van bladeren of ander zwerfvuil. Zo kan overtollig water weg blijven stromen.

Heeft u schade?
Dan kunt u de schade bij de specialisten van onze schadeafdeling melden. Houdt u er wel rekening mee dat storm en noodweer voor piekmomenten bij onze schadeafdeling zorgt. Hierdoor kan het zijn dat zij door drukte moeilijker bereikbaar zijn. Of dat het wat langer duurt dan u van ons gewend bent voordat u wordt teruggebeld. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Wilt u een schade bij ons melden dan kan dit eventueel ook via ons digitaal schadeformulier. Deze vindt u terug op onze website: https://verheulgroep.nl/schadeformulieren/

Kies dan voor het schadeformulier “Schade melden opstal” of het schadeformulier “Schade melden inboedel