Prijstrend nieuwbouwwoningen steeds verder uit de pas

De ontwikkeling was al een tijdje gaande en zet zich, zo blijkt uit de nieuwste cijfers, door: nieuwbouwwoningen die ten opzichte van bestaande woningen veel duurder worden. En daar blijft het niet bij: nieuwbouw staat ook nog eens veel langer te koop. Een en ander komt naar voren uit gegevens van brancheorganisatie WoningBouwersNL.

Het landelijke prijsverschil is inmiddels opgelopen tot 86.000 euro en als het om de wachttijd gaat: nieuwbouwhuizen staan gemiddeld 58 dagen langer te koop dan bestaande woningen. Nogmaals, dit zijn gemiddelden. In Zuid-Holland bijvoorbeeld is het verschil tussen een nieuw en bestaand huis opgelopen tot het schrikbarende bedrag van 228.000 euro.

Het wekt dan ook geen verbazing dat de verkoop van nieuwhuizen in de eerste zes maanden van 2023 is teruggelopen tot slechts iets meer dan negenduizend huizen. Een rol hierin speelt overigens ook dat woningbeleggers zich voor een groot deel hebben teruggetrokken uit de markt na maatregelen van woonminister Hugo de Jonge om de woningmarkt beter te beschermen. Dit versterkt weer de trend van bouwprojecten die wegvallen of worden stil gelegd en bouwplannen die worden uitgesteld.