Record aantal deelnemers op Verheul Jeugdschaaktoernooi

Schagen- Dat schaken booming is onder de jeugd bleek wel afgelopen zondag op het jaarlijkse Verheul Jeugdschaaktoernooi. Met bijna 120 deelnemers was er sprake van een record. ,,Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zei Ronald Komen namens de organiserende vereniging Magnus Anna Paulowna Combinatie (Mach). ,,We hebben als vereniging daardoor moeten opschalen: we hebben extra vrijwilligers moeten optrommelen om alles in goede banen te leiden.”

Dat is nodig, omdat veel deelnemers nog beginners zijn. Tafelleiders van de achtkampen moesten daardoor opletten of er, met name als een speler nog maar weinig bedenktijd op de klok heeft,  wel reglementaire zetten werden gedaan. ,,Schaken was onder invloed van de Netflix hitserie ‘The Queen’s Gambit’ al steeds populairder aan het raken in de afgelopen jaren, maar door corona en de lockdowns werd dat nog enigszins afgeremd”, zei Komen. ,,Maar nu is het helemaal los gegaan. Influencers pakken de sport op, het wordt als hip gezien waar schaken voorheen een stoffig imago had. Er zijn sinds oktober een half miljoen schakers online bijgekomen, daarnaast wordt er zowel op basisscholen als middelbare scholen volop geschaakt.”

Hans Bos, Directeur Makelaardij van de Verheul Groep, zag de bomvolle zaal met de vele rode koontjes van inspanning met genoegen aan. ,,Schaken ligt in het verlengde van het strategisch denken wat wij als bedrijf dagelijks doen. Het is een vorm van breintraining dat we graag ondersteunen. Sowieso zetten we bij Verheul erg in op het ontwikkelen van financieel talent, we hebben daarvoor al vele jaren een eigen Academy. Verder train je door schaken ook je mentale weerbaarheid, ook een belangrijke eigenschap om later te slagen in je leven.”

Blikvanger op het toernooi namens de organiserende vereniging was Gijs Bon die overigens op de zaterdagen ook werkzaam is voor Verheul. De achttienjarige Breezander kwam uit in een speciale groep voor Noord-Hollandse toptalenten, de Super Grand-Prix, die hij gedeeld won.