Starterskoppel heeft 40 procent kans op koopwoning

Tweeverdienende starters maken 40 procent kans op een huis. Daarmee is hun kans op een woning groter dan menigeen inschat. Voor alleenstaande starters ligt dat anders: zij kunnen maar 3,4 procent van de koopwoningen in Nederland financieren, zo tonen cijfers van taxatiebedrijf Calcasa aan.

Sinds de zomer zijn huizenprijzen wat gedaald, maar de rente is flink gestegen waardoor de drempel voor starters om een huis te kopen nog steeds groot is. Het lukt Verheul niettemin om starters aan een woning te helpen, zo bleek onlangs uit het verhaal met Elisa Groenia en Lars Bogerd (zie https://verheulgroep.nl/verheul-bewijst-starter-is-niet-kansloos-op-de-woningmarkt/)

Overigens zijn de verschillen per regio groot als het om de koopkansen van starters op de woningmarkt gaat. Zo hebben ze, als alleenstaande starter welteverstaan, in bijna 50 procent van de gemeenten minder dan 1 procent kans op een koopwoning. Echter, in steden als Groningen of Heerlen maakt men meer kans.

Op dit moment kost een gemiddelde Nederlandse woning 447.000 euro, dat is nog ver buiten bereik van de gemiddelde starter. Om dat in perspectief te plaatsen: mensen in de leeftijdscategorie 25-35 jaar konden in december 2022 ongeveer 200.000 euro lenen. Dit is gebaseerd op een gemiddeld salaris van 45.000 euro en een rente van vier procent. Volgens Calcasa hebben starters de pech dat juist de grootste woonvraag in de lagere prijsklasse is.