Vollopend stroomnet bedreigt woningbouw Noord-Holland

Netbeheerder Liander heeft de alarmbellen geluid voor Noord-Holland. Volgens Liander is er sprake van een noodsituatie en doet het klemmende beroep aan projectontwikkelaars en woningcorporaties om voor hun nieuwe woonwijken het stroomverbruik van huishoudens te beperken. De reden: stroomnetten lopen vol.

Vanaf september gaat Liander daarom vol aan de slag in de provincie. In een eerder bericht op deze site hadden we al vermeld dat Liander in Noord-Holland Noord en Gelderland 4.500 kilometer aan kabels leggen en vervangen. Ook moeten er 1.600 nieuwe transformatorhuisjes komen. Het gaat onder meer om de regio’s Kop van Noord-Holland, Alkmaar, de Zaanstreek en de Achterhoek. Het is een traject dat bij elkaar zo’n 1,5 miljard kost. Wanneer er alleen gekeken wordt naar het Noorderkwartier, het gebied boven het Noordzeekanaal, wordt er 2.000 kilometer nieuwe elektriciteitskabels getrokken. Verder komen er 360 nieuwe transformatorstations of worden er oude vergroot naar de juiste capaciteit.

De opwaardering kost echter tijd en daarom vroeg Liander afgelopen woensdag tijdens Provada, de grootste vastgoedbeurs van Nederland, de ontwikkelaars om steun.  Want de nood is hoog. Zelfs projecten van enkele tientallen woningen die wat minder stroom verbruiken kunnen volgens Liander in sommige gebieden al voor een oplossing in een regio zorgen. „We zien bijvoorbeeld dat het in Noord-Holland heel spannend wordt”, aldus de woordvoerder van Liander, actief in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Friesland en een deel van Zuid-Holland.

Vanwege de krapte op grote delen van het stroomnet, is het volgens de Liander-woordvoerder ’essentieel’ geworden dat de ontwikkelaars in een eerder stadium alle plannen voor nieuwbouwwijken bij de netbeheerders aankaarten. Dat geldt net zo goed voor renovatie en verduurzamen van bestaande woningen.

Een volgelopen stroomnet dreigt in Nederland de toch al stroperige woningmarkt te blokkeren, aldus Liander. Door projectontwikkelaars vroeg in hun plannen aan te spreken, hoopt de netbeheerder problemen voor te zijn. En ook teleurstelling van bewoners voor zijn: je sleutel van een nieuwbouw- of renovatiehuis krijgen, maar maanden geen stroom hebben omdat het elektriciteitsnet vol is, zou onverkoopbaar zijn.